خانه / دانستنی‌های عمومی / انواع تست‌های کرونا و تفسیر آن

انواع تست‌های کرونا و تفسیر آن

“مثبت بودن آزمایش خون کرونا بدین معنیست که بدن شما در حال شکست دادن کروناست و این نشانه خوبیست.”

اگر احتمال میدهید که به بیماری سال ۲۰۱۹ ویروس کرونا (کووید۱۹ ) مبتلا شده‌اید شما نیازمند انجام تست هستید و درک روشنی از ماهیت آزمایشها و تفسیر یافتههای آنها بسیار مهم است.

سه نوع آزمایش تشخیصی وجود دارد: ۱- آزمایش غربالگری اولیه خون ۲- آزمایش  PCR (گوش – حلق – بینی) ۳- آزمایش سرولوژی آنتی بادی (آزمایش خون – IgG – IgM)

توجه نمایید که تفسیر نتایج آزمایشهای غربالگری و سایر آزمایش‌ها نیاز به دانش پزشکی داشته و حتما نتایج آزمایش‌ها باید در کنار علایم بالینی افراد پس از معاینه توسط پزشک تفسیر گردند.

آزمایشهای غربالگری اولیه:

شامل: CBC (شمارش سلول های خونی) که در صورت وجود این بیماری تعداد گلبول‌های سفید به خصوص لنفوسیت تا حدی کاهش پیدا میکنند و بقیه آزمایشات شامل ESR – LDH – CRP – CPK افزایش پیدا میکنند.

تست خون کرونا (سرولوژی) آزمایش آنتی بادی (با دقت ۹۸%)

۱- بسیار محتمل است که شما به ویروس کرونا مبتلا شده باشید اما علایمی نداشته باشید زیرا همه‌ی افراد مبتلا به ویروس علایم نشان نمیدهند. اما با استفاده از آزمایش خون کرونا متوجه خواهید شد که آیا در گذشته به این بیماری مبتلا بوده‌اید یا خیر.

۲- آزمایش خون کرونا (آنتی بادی سرولوژی) برای افرادی که بیماریشان شدید نبوده و به پزشک مراجعه ننموده‌اند، از اهمیت بالایی برخوردار است زیرا این افراد ناقلینی هستن که در شیوع بیماری و ازدیاد تعداد مبتلایان به طور ناخواسته نقش دارند. این افراد فقط با آزمایش خون مشخص میگردند و با آزمایش گلو و بینی (PCR) نتیجه منفی کاذب نشان میدهد.

۳- در چند روز اول این بیماری تست گلو (PCR) مثبت میشود ولی پس از چندین روز برعکس تست گلو منفی شده و تست خون مثبت میشود که علامت ورود کرونا به بدن بوده اما بدن به سمت بهبودی پیش میرود. به عبارتی مثبت شدن تست خون نشانه خوبیست.

۴- این آزمایش به دنبال مواد خاصی در خون شما به نام آنتی‌بادی است. این مواد در بدن به هنگام مبارزه با عفونت‌هایی مانند کرونا ایجاد گردیده و معروفترین آن‌ها آی جی ام و آی جی جی نام دارند.

۵- آزمایش آنتی بادی وجود خود ویروس را بررسی نمیکنند بلکه به دنبال این است که آیا سیستم ایمنی بدن شما به عفونت پاسخ داده است یا خیر، یعنی شناسایی کووید ۱۹ به طور غیر مستقیم.

۶- این امیدواری وجود دارد که افرادی که تست آنتی بادی آنها مثبت بوده ، بتوانند زودتر به محل کار خود بازگشته و زندگی قبلی خود را سریعتر آغاز کنند.

۷- داشتن آنتی بادی IgG و IgM ناشی از کووید ۱۹ ممکن است شما را در برابر ابتلای مجدد به این بیماری ایمن سازد. اما مدت زمان مصونیت بدن هنوز کاملا روشن نیست، از یک هفته تا چندین سال و یا تا پایان عمر.

۸- در اکثر افراد وقتی تست خون (آنتی بادی ) مثبت میشود آزمایش PCR به طرف منفی شدن پیش میرود و ویروس از بدن حذف میگردد.

 

تست تشخیص عفونی یا پی سی آر (گلوبینیحلق)

۱- وجود مواد ژنتیکی (RNA) نشانگر ویروس فعال(زنده) یا غیرفعال است.

۲- در حال حاضر این آزمایش رایجترین آزمایش تشخیص کرونا است که در اکثر بیماران با علایم کرونا مثبت میگردد.

۳- نتیجه مثبت این تست از هفته سوم و چهارم بعد علایم اولیه منفی میشود و در مقابل تست خون مثبت میشود.

۴- با افزایش سطح آنتی بادی(آزمایش خون) بیماران به آرامی بهبود یافته و در بیشتر موارد تا هفته سوم ویروس فعال در بدن کاهش یافته و در نهایت حذف میگردد. در افراد با علایم خفیف بیماری زودتر منفی میگردد.

۵- احتمال مثبت شدن PCR به دلیل فعال شدن دوباره ویروس و یا گرفتن دوباره بیماری وجود دارد که خطرات ابتلا به عفونت شدید در این بیماران کم خواهد بود.

۶- نتایج منفی کاذب پس سی آر عمدتا به دلیل زمان نامناسب جمع‌آوری نمونه در رابطه با شروع بیماری و یا نرسیدن تعداد ویروس به حد کافی در بیماران خفیف میباشد.

۷- احتمال مثبت ماندن  PCR در نمونه خلط از نمونه گلو و بینی و حلق بیشتر است.

۸- داشتن  PCR مثبت با در نظر گرفتن نمونه‌گیری استاندارد و زمان شروع بیماری و نداشتن هیچ علایم بالینی احتمالا به دلیل وجود قطعات غیرفعال ویروس از جمله RNA در بدن میباشد.

۹- اگر قبلا به ویروس کرونا مبتلا شده باشید در تست PCR مشخص نمیشود و تست خون (سرولوژی) IgG – IgM به کمک شما خواهد آمد.

آزمایشگاه دکتر مهرابی

همچنین ببینید

راهنمای کامل تفسیر برگه نتیجه آزمایشات

بنا به درخواست های متعدد کاربران مطب در این مقاله طریقه خواندن و تفسیر انواع آزمایشات …

2 دیدگاه

  1. Mohammad javad hosseini

    سلام وعرض خسته نباشيد/خداقوت
    من يك گراشي ام
    بنده در تهران ازمايش CBC.CRP.ESRام منفي بود و ازمايش anti body ign-igg هم همينطور منفي بود ولي Spiral chest CTscan بنده درگيري نشان ميداد! لكه هاي ابر مانندِ واضح در كنار شريان هاي تنقسي ريه ام.
    نظر من اين است كه هيچ تستي واقعيت كامل را بيان نميكند.
    منتظر هستم دو هفته بشود بعد براي ازمايش PCR مزاحمتان شوم.

    • حرف شما کاملا صحیح است.
      آزمایش PCR هفتاد درصد دقت
      و آزمایش آنتی بادی igg-igm از یک هفته تا سه هفته بعد از ورود ویروس ۹۸ درصد دقت دارند.(زمان ورود ویروس به بدن بسیار مهم است از یک هفته تا در بعضی افراد سه هفته.)

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

Message Us on WhatsApp