Premature Rupture of Membrane) PROM) یا پارگی کیسه آمنیوتیک در میان خانم های باردار پدیده نسبتا شایعی است و در ۵ تا ۱۰% حاملگی ها اتفاق می افتد. PROM منجر به زایمان زودرس و یا عفونت جنین می گردد و از اینرو تشخیص سریع و دقیق این پدیده از اهمیت بالایی برخوردار است. روش های قدیمی و سنتی برای تشخیص PROM و نشت مایع آمنیوتیک قابل اعتماد نمی باشد
و نیاز به تست های تائیدی ، سریع و دقیق می باشد. یکی از تست های تائیدی جهت تشخیص PROM ، شناسایی مولکول های موجود در مایع آمنیوتیک می باشد که از جمله آن ها می توان به دآمین اکسیداز ، آلفا فتوپروتئین ، فیبرونکتین و IGFBP1 اشاره کرد.
تشخیص دقیق پارگی کیسه آب جنینی در هر زمان از دوران بارداری برای بستری کردن و درمان به موقع زنان باردار از اهمیت بسزایی برخوردار است. عدم تشخیص پارگی کیسه آب جنینی میتواند در تصمیمگیری به موقع و به جا تأخیر ایجاد نماید. از سوی دیگر، تشخیص مثبت کاذب پارگی کیسه آب میتواند باعث تصمیم نابجا از جمله بستری کردن زنان باردار و induction زایمان گردد.
تشخیص دقیق پارگی کیسه آب جنینی هنوز مشکلی شایع در بحث زایمان است. بسیاری از آزمایشهایی که امروز مورد استفاده قرار میگیرند محدودیت های قابل توجهی دارند و تا حد بسیاری تهاجمی بوده و نیاز به نمونهبرداری و استفاده از اسپکولوم دارند.
PROM آزمایشی غیرتهاجمی است که برای زنان بارداری که علامت و نشانهایی از پارگی کیسه آب جنینی دارند بسیار کمک کننده است. این تست، تشخیص دقیق و بهموقع و ساده را میسر میسازد و به پزشکان اجازه میدهد تا با تصمیمات به موقع از عوارض ناخواسته جلوگیری نمایند.
تست PROM نیاز به اسپکولوم ندارد و نمونه گیری بوسیله سوواب استریل که حدود پنج تا هفت سانتیمتر داخل واژن انجام انجام میپذیرد و به سادگی پاسخ تشخیص پارگی کیسه آب جنینی (بلی یا خیر) در چند دقیقه آماده است.
تست PROM چگونه کار میکند
یک آزمایش ایمونوکروماتوگرافیک است که در یک مرحله صورت میگیرد. در این آزمایش، چند پادتن به منظور آشکارسازی پروتئین PAMG-1 در مایع آمنیوتیک موجود است و در ترشحات واژینال زنان بارداری که دچار پارگی کیسه آب هستند یافت میشود.
دامنه وسیعی از غلظت های پروتئین PAMG-1 موجود در ترشحات واژن را (از ۵ نانوگرم در میلی لیتر تا ۱۰۰ میکروگرم در میلیلیتر) آشکار میسازد.
دقت عمل تشخیص آزمایش امکان آشکارسازی مقدار ناچیزی از مایع آمنیوتیک را فراهم میسازد. طبیعتاً چنانچه کیسه آب پاره نباشد، پروتئین PAMG-1 (به علت ناچیز بودن آن در حالت طبیعی) در مایع واژن آشکارتر نخواهد شد.
پاسخ به پرسشهای متداول :
تست PROM چیست و چگونه به تشخیص پارگی کیسه آب جنینی کمک میکند؟
یک روش آزمایش سریع برای آشکارسازی پارگی کیسه آب جنینی در زنان باردار که علائم و نشانههای حاکی از پارگی کیسه آب جنینی در آنها پدیدار شده است میباشد. درواقع پارگی کیسه آب جنینی خطرات عفونت، وضعیت حاد جنین، فرو افتادگی (پرولاپس) بند ناف، التهاب مخاط زهدان (آندومتریت) پس از زایمان و جدا شدن زودرس جفت را دربردارد. بروز این امر میتواند به زایمان پیش هنگام بیانجامد . کلیه عواقب یاد شده احتمال بیماری و مرگ جنین و مادر را افزایش میدهد . این تست به تشخیص به موقع و دقیق پارگی کیسه آب جنینی و اتخاذ تدابیر درست و به موقع کمک میکند.
این آزمایش چگونه عمل میکند ؟
PROM یک تست ایمونوکروماتوگرافیکی تک مرحلهای است. این کیت بر اساس پادتن های مونوکلونال برگزیده اختصاصی استوار است که قادرند مقادیر ناچیز پروتئین موجود در مایع آمنیوتیک (PAMG-1) را آشکار سازند. (پروتئین PAMG-1 در پی پارگی کیسه آب جنینی به درون ترشحات دهانه رحم و واژن راه مییابد). در این آزمایش، پروتئین PAMG-1 برگرفته از نمونه برداشته شده ابتدا به یک پادتن مونوکلونال مزدوج با ذرات آشکارساز و سپس با پادتن های تثبیتشده روی یک ترابر نامحلول متصل میشود.
مقصود از PAMG-1 چیست ؟
PAMG-1 نوعی پروتئین است که از بخشهای ریزان (decidual) جفت بیرون می تراود. درخلال دوره بارداری، پروتئین PAMG-1 به درون مایع آمنیوتیک ترشح میشود.
برتری پروتئین PAMG-1 بر دیگر آنتیژنهای چیست ؟
به علت برخورداری پروتئین PAMG-1 از ویژگیهای منحصر به فرد (مانند غلظت زمینه ای به غایت اندک به هنگام اندازهگیری میزان آن در ترشحات دهانه رحم و واژن با بهره گیری از پادتن های برگزیده در زمانی که کیسه آب جنینی سالم میباشند) بهعنوان تشخیص دهنده برتر پارگی کیسه آب جنینی برگزیده شده است.
میزان دقت آزمایش چقدر است ؟
براساس اطلاعات منتشر شده، دقت عمل تست PROM حدود ۹۹% میباشد. طی بررسیهای بالینی، نتایج حاصل از یک فقره آزمایش PROM با تشخیص حاصل از تلفیق سه آزمایش روتین (متداول) نیترازین، فرنینگ و پولینگ همبستگی داشتند.
آیا میتوان نمونه برداشته شده را برای آزمایش بعدی حفظ نمود ؟
در هر زمان که امکان داشته باشد آزمایش Amnisureباید بلافاصله پس از نمونهبرداری صورت گیرد. با وجود این چنانچه سر ضرورت ایجاب نماید میتوان نمونه برداشت شده را تا مدت شش ساعت تحت دمای ۴+ درجه سانتیگراد در یخچال حفظ نمود.
آیا احتمال نتایج کاذب وجود دارد ؟
در مواردی که سوواب (Swab) به مقادیر ناچیزی خون آغشته شده باشد، تست PROM به نحو مطلوب صورت میگیرد، با وجود این در مواردی که سوواب به شدت به خون آغشته شده باشد از دقت عمل آزمایش کاسته شده و بنابراین توصیه نمیگردد. در این شرایط باید نمونهبرداری با سوواب بدون آنکه به خون چندانی آغشته شده باشد اقدام نموده و آزمایش را انجام داد. در صدورتی که نمونه، ظرف ۱۲ ساعت یا بیشتر از زمان بروز احتمالی پارگی کیسه آب جنینی برداشته شود، نتیجه آزمایش ممکن است منفی باشد. (علت این امر “جوش خوردن” محل پارگی یا انسداد موقت نشت میباشد) .
آیا آزمایشها و معاینات پزشکی بر نتایج آزمون تأثیر میگذارند ؟
آری. این تست را تا شش ساعت پس از استفاده از محلولهای ضدعفونیکننده یا داروها در ناحیه واژن نباید به کار برد.