نام اختصاری: P
سایر نام ها : فسفر، Inorganic Phosphorus، Phosphate، –PO4
بخش مورد انجام : بیوشیمی
نوع نمونه قابل اندازه گیری: سرم یا پلاسمای هپارینه
حجم نمونه مورد نیاز: ۰٫۵ mL
شرایط نمونه گیری: ناشتا بودن به مدت ۱۴-۱۲ ساعت ضروری است. محدودیتی در مصرف مایعات وجود ندارد.
ملاحظات نمونه گیری:
- در صورت امکان بدون استفاده از تورنیکه نمونه برداری شود.
- ورزش موجب افزایش سطح فسفر شود.
- از ضد انعقادهای سیترات، اگزالات و EDTA به دلیل ایجاد کمپلکس فسفاته استفاده نشود.
- سن و جنس بیمار را در برگه آزمایش یادداشت کنید.
موارد عدم پذیرش نمونه : همولیز شدید موجب رد نمونه می شود.
شرایط نگهداری :
- سرم یا پلاسما ظرف ۱ ساعت جداسازی شود.
- نمونه ۷ روز در دمای C◦ ۴ و یک سال در C◦۲۰- پایدار می باشد.
کاربردهای بالینی :
- کمک به تفسیر بررسی اختلالات پاراتیروئید، استخوان و به منظور اندازه گیری فسفات و اطمینان از سطح کافی آن در خون.
- کمک به تشخیص اختلالات کلیوی، عدم تعادل اسید و باز
روش مرجع: Atomic Absorbtion spectrophotometry (AAS)
روش ارجح: فتومتریک
مقادیر طبیعی:
مردان: زنان:
۱ تا ۴ سالگی: ۴٫۳ – ۵٫۴ mg/dl ۱ تا ۷ سالگی: ۴٫۳ – ۵٫۴ mg/dl
۵ تا ۱۳ سالگی: ۳٫۷ – ۵٫۴ mg/dl ۸ تا ۱۳ سالکی: ۴٫۰ – ۵٫۲ mg/dl
۱۴ تا ۱۵ سالگی: ۳٫۵ – ۵٫۳ mg/dl ۱۴ تا ۱۵ سالگی: ۳٫۵ – ۴٫۹ mg/dl
۱۶ تا ۱۷ سالگی: ۳٫۱ – ۴٫۷ mg/dl ۱۶ تا ۱۷ سالگی: ۳٫۱ – ۴٫۷ mg/dl
۱۸ سال و بالاتر: ۲٫۵ – ۴٫۵ mg/dl ۱۸ سال و بالاتر: ۲٫۵ – ۴٫۵ mg/dl
کودکان زیر یک سال: ۴٫۵ – ۶٫۵ mg/dl
مقادیر بحرانی: مقادیر کمتر از ۱ mg/dl تهدید کننده حیات است.
تفسیر: غلظت سرمی فسفر بین ۱٫۵ – ۲٫۴ mg/dl بطور متوسط کاهش یافته است و معمولا با علائم بالینی همراه نیست. سطوح کمتر از ۱٫۵ mg/dl ممکن است منجر به ضعف عضلات، همولیز گلبولهای قرمز، کما، و بدشکلی استخوانی و اختلال در رشد استخوان گردد. از سطح فسفر کمتر از mg/dl 1 به طور بالقوه تهدید کننده حیات است و یک مقدار بحرانی در نظر گرفته می شود.
حاد ترین مشکل در ارتباط با افزایش سریع سطح سرمی فسفر هیپوکلسمی با لرزش، تشنج، و افت فشار خون است.
افزایش سطح : هیپوپاراتیروئیدی، نارسایی کلیوی، افزایش مصرف فسفات در رژیم غذایی یا به صورت IV، آکرومگالی، متاستاز استخوانی، ساراکوئیدوز، هیپوکلسمی، اسیدوز، رابدومیلوز، لنفوم یا میلوم پیشرفته، کم خونی همولیتیک
کاهش سطح : ناکافی بودن فسفر رژیم غذایی، مصرف مداوم آنتی اسید، هیپر پاراتیروئیدی، هیپرکلسمی، الکلیسم مزمن، کمبود ویتامین D (ریکتیز) ، درمان هیپرگلسمی، هیپرانسولینیزم، سوء تغذیه، آلکالوز، سپسیس با باکتری های گرم منفی
عوامل مداخله گر:
افزایش دهنده ها : ملین ها یا تنفیه های حاوی فسفات، متی سیلین، استروئیدها، فوروزماید، تیازید ها، زیاده روی در مصرف ویتامین D
کاهش دهنده ها : تجویز اخیر گلوکز به صورت IV ، آنتی اسید ها، آلبوترول ، داروهای بیهوشی، استروژنها، انسولین ، ضد بارداری خوراکی و مانیتول
توضیحات :
- مصرف کربوهیدرات از جمله تجویز داخل وریدی(IV) گلوکز موجب کاهش سطح فسفر می شود. زیرا فسفر به همراه گلوکز وارد سلول می شود.
- از ضد انعقادهای مانند سیترات ، اگزالات و EDTA در روش کالیمتریک نمی توان استفاده نمود.
- پس از تزریق انسولین کاهش موقتی در فسفر مشاهده می شود.
- فسفر دارای ریتم شبانه روزی دو فازی بسیار قوی است. پایین ترین سطح سرمی فسفر در صبح می باشد. پیک اولین افزایش در اواخر بعد از ظهر و اوج دوباره در اواخر شب است. پیک دوم کاملا بالا و نتایج ممکن است در خارج از دامنه مرجع باشد.